Home Ons Bedrijf Duurzaam

Duurzaam

Elektrische auto
Voor de kleinere werkzaamheden zoals storingen en opname van karweien hebben we de beschikking over een elektrische auto, de BMW I3. Deze word opgelaten in ons bedrijfspand door middel van zonnepanelen.

De milieuvoordelen van elektrisch rijden zijn talrijk. Zo heeft elektrisch vervoer een gunstig effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat. Elektrische auto’s stoten namelijk geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit. Het is de bedoeling ook voor de bedrijfsbussen wanneer dit technisch mogelijk is (actieradius) elektrische transportmiddelen aan te schaffen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor kunnen we onze CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. In vergelijking met kolen of gas, is de CO2-uitstoot van zonne-energie gemiddeld 10 tot 30 keer zo laag. De op onze werkplaats gemonteerde panelen produceren genoeg energie voor ons eigen energieverbruik (verlichting, verwarming, vaatwasser, warm water boiler)en het opladen van onze elektrische auto. Ook op het pand van waaruit we onze kantoorwerkzaamheden uitvoeren liggen zonnepanelen die ons eigen verbruik opvangen.

Afval scheiden
Door het scheiden van afval kan afval makkelijk verwerkt worden om opnieuw gebruikt te worden voor een nieuw / ander doeleinde, ofwel: recycling. Bijvoorbeeld: door het scheiden van papier en plastic, kan papier eenvoudig recyclet worden voor nieuw papier. Op deze manier zijn er minder grondstoffen nodig om (nieuw) papier te maken. Dit betekent dat er minder bomen gekapt kunnen worden, waardoor een natuurgebied behouden kan blijven. Omdat bomen minder gekapt kunnen worden is er ook minder opslagruimte nodig voor nieuwe grondstoffen. Als afval niet recyclet wordt, zal het worden verbrand of onder de grond verdwijnen. Dit laatste heeft als consequentie dat ons grond vervuild wordt. Onder de grond groeien vele van onze voedingsmiddelen, deze worden dus ook vervuild. Recycling zorgt dus niet alleen voor minder afval, maar ook voor een gezonder leven. Verder is hergebruik van positieve invloed op het broeikaseffect. De reden hiervoor is dat recycling minder energie kost om producten te fabriceren.

Oude bekabeling en bedrading word bij ons gescheiden van de isolatie en apart als afval en oud metaal (koper) aangeleverd om te recyclen.

Aanwezigheidsdetectie verlichting
Veertig procent van het energieverbruik in een bedrijfspand komt voor rekening van de verlichting. Enkele voorbeelden in onze energiebesparing:

  • - Energiezuinige (LED)lampen
  • - Energiezuinige armaturen
  • - Daglichtafhankelijke regeling
  • - Aanwezigheidsdetectie

Vaatwasser
Wegwerpbeker of mok

Door het gebruik van stenen mokken en het vullen van een energiezuinige (volle) vaatwasser, die opwarmt op de door de zonnepanelen opgewekte energie, reduceren we de milieubelasting ten opzichte van het gebruik van kunststof of papieren bekertjes.

De milieubelasting van de bekers/mokken is nihil omdat voor 2e hands is gekozen.